Jaarlijks organiseren wij voor onze vast klanten een proeverij in de winkel of op een andere geschikte locatie. De nieuwe winkel was ondertussen al weer een aantal maanden geopend en vele nieuwe klanten hebben ons daar bezocht. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken met onze passie wilden we een keertje iets anders organiseren dan een ‘gewone proeverij’.

We bespraken onze ideeën met Peter van Eetcafé ’t Centrum en zo stond de eerste Tasty Sunday op de agenda! De reserveringen stroomden al snel binnen en uiteindelijk waren alle beschikbare plaatsen bezet. Nu al een succes!

Zondag 27 november was het zover, het eerst Tasty Sunday evenement georganiseerd door Entwines in samenwerking met Eetcafé ’t Centrum.

Het evenement stond gepland tussen 13:00 en 16:00 en vanaf 12:30 druppelden de eerste gasten binnen die we hartelijk ontvingen met een heerlijk glaasje bubbels. De Cava Divino Oro Brut om precies te zijn. Alle gasten waren binnen en hebben hun plaatsje gevonden. Wat een gezelligheid, stelletjes, vriendinnen, vrienden, grote en kleine tafels. We kunnen beginnen!

De glazen met Cava werden nog een keer bijgevuld, want dit is ook de eerste wijn die we schonken bij het eerste gerecht: een plankje met daarop Parmaham, iberico ham, Seranoham, crostini en vijgenjam. Een goede start van deze heerlijke middag.

Het idee achter de Tasty Sunday; een culinaire middag met 7 gerechten en 7 wijnen, waarbij iedere gang een uitleg wordt gegeven over het eten, de wijn en de combinatie daarvan.

We moeten nog 6 gangen dus we gaan snel verder. Iedereen is gezellig aan het kletsen met elkaar en ondertussen schenken we de tweede wijn in: de 1184 Viognier Estate Grown. Een witte wijn uit de Mendoza, Argentinië. Deze wijn heeft de meeste rijptijd gehad in RVS tanks en aan het einde even in vaten gemaakt van Frans eiken. Dit is een aromatische wijn met aroma’s van tropisch fruit en sappige rijpe perziken. Het gerecht dat we erbij serveren: Papperdelle met Parmezaanse kaas, geschaafde amandel en salieboter.

Zodra iedereen zijn/haar gerecht opgesnoept heeft beginnen we met het uithalen van de lege bordjes en het schenken van de volgende wijn. Iedereen is zeer positief dus we kunnen niet wachten om verder te gaan met de volgende gang: gebakken scholfilet met een aardappelmousseline en beurre blanc geparfumeerd met sereh. De bijpassende wijn die we hierbij schenken laat vele wijnharten sneller kloppen; Very Limoux Blanc Chardonnay. Deze heerlijke witte wijn gemaakt in het Franse Languedoc en Roussillon is helder goud van kleur met aroma’s van hooi, acacia, citrus, perzik en brioche. Veel smaak en complexiteit vanwege de houtlagering. Deze wijn is ook zeer geschikt om een half uurtje voor het nuttigen te decanteren.

Na deze verassing is iedereen heel nieuwsgierig over wat er nog meer gaat komen. We zijn toe aan gang vier. We serveren huis gerookte zalm met een zoetzuur van komkommer, wakame, limoen, pittige kletskop en sushi van tonijn met sojasaus en begeleiden deze met een Riesling van het wijnhuis Pfeffingen. Deze Duitse Riesling uit de Pfalz is heeft een krachtige aanzet met mineralen, kruidig, mooie, rassige ondertoon met veel subtiliteit. Prachtig droog en elegant. Veel lengte door complex zurenspel.
Het leuke aan zo’n middag is dat iedereen zijn/haar eigen smaak heeft, maar door de wijnen te combineren met bepaalde gerechten komen veel van de gasten tot dezelfde conclusie. Hoe een wijn anders kan zijn van smaak als je deze combineert met het juiste gerecht. Zo kan een wijn die je normaal gesproken helemaal niet zo lekker vindt ineens heerlijk zijn. Het zorgt voor leuke reacties.

Op naar gang vijf, ook weer zo een waar het water je van in de mond gaat lopen. Lamsrack met lamsvink, honing, witlof, sinaasappel en een jus van kruidkoek. We schenken hierbij een glas Italiaanse rode wijn; Feudi 125 Primitivo del Salento. Speciaal voor deze middag hebben we magnum flessen ingekocht, flessen van 1 ½ liter. Alleen al voor het etiket zou je deze wijn willen kopen. De smaak doet ook zeker niet ten onder!

Deze elegante donkerrode wijn die 12 maanden houtrijping heeft gehad is een volle wijn met intens aroma van rijpe pruimen en kersenjam. Licht kruidig met in de finale hints van vanille en cacao. Prachtige structuur met rijpe, volle tannines. Allemaal blije gezichten.

Door alle wijntjes wordt de sfeer steeds een beetje rumoeriger, wat een gezelligheid! De kunst tijdens zo’n middag is natuurlijk wel dat we de gasten willen blijven verrassen bij de volgende gang. Daarom ook weer bij de zesde gang een topper van een wijn: Vina Herminia Crianza geserveerd bij hertenstoof met gepofte kriel, paddenstoelen en truffel. De rode wijn gemaakt in het Spaanse Rioja is intens, mediumvol aroma met het accent op rijpe kersen en ander rood fruit. Gulle aanzet met accent op rijpe, ronde smaaktonen met nuances van hout, kersen en pruimen. Evenwichtig houtgebruik waardoor de structuur elegant blijft. Rijpe tanninestructuur waardoor de wijn een fluwelige smaak krijgt.

Nu zie je de verschillen in voorkeur, de een is dolenthousiast over de rode Italiaan en de ander gaat voor de Spanjaard!

Tussen alle gezellige gesprekken door gaan wij gewoon verder met het serveren van alweer de laatste gang, het toetje. Warm chocoladetaartje, veenbessen hangop en frambozenijs begeleidt met een fantastische dessertwijn; Blandy’s Duke of Clarence. Deze versterkte zoete wijn wordt gemaakt op het Portugese eiland Madeira en heeft al vele prijzen gewonnen. Een bezoek bij deze familie is echt te moeite waard. De kleur is diepbruin met goudkleurige reflectie. Aroma’s van honing en rozijnen. Krachtige stijl van Madeira met een fluwelige, zachte fruitsmaak.

En dat waren ze, 7 gerechten met 7 wijnen. De laatste lege borden worden gedebarrasseerd, zoals dat zo mooi heet en veel van de gasten blijven nog lekker zitten en uiteraard schenken wij ze nog een glaasje van hun favoriet van deze middag. Ondertussen kunnen de gasten een bestelformulier invullen om ook thuis te kunnen gaan genieten van al dit lekkers.

Ook wij hebben genoten van deze middag, lekker eten, mooie wijnen en blije gasten. We kwamen als snel tot de conclusie, dit gaan we vaker doen.

De tweede editie van de Tasty Sunday

De tweede editie van de Tasty Sunday staat in het teken van het voorjaar en de zomer en staat gepland op zondag 21 mei 2017. Reserveren kan telefonisch via Eetcafé ’t Centrum: 0182 353334.

Wees er snel bij, want vol = vol!